Siirry sisältöön
ILMAINEN TOIMITUS YLI 150 € TILAUKSILLE SUOMESSA / ENNEN KLO 15 TILATUT PYRIMME LÄHETTÄMÄÄN SAMANA PÄIVÄNÄ
ILMAINEN TOIMITUS YLI 150 € TILAUKSILLE SUOMESSA / ENNEN KLO 15 TILATUT PYRIMME LÄHETTÄMÄÄN PÄIVÄNÄ
Energiapihit A-energialuokan led-lamput nipistävät vielä 60 % kulutuksestasi!

Energiapihit A-energialuokan led-lamput nipistävät vielä 60 % kulutuksestasi!

Lamppujen ja muiden valaistustuotteiden uudet ekosuunnitteluvaatimukset keskittyvät energiatehokkuuteen, mutta lainsäädännössä on huomioitu myös tuotteiden kestävyysvaatimukset. Airam voi jo nyt tarjota uuden ekosuunnitteludirektiivin (Ecodesign) täyttäviä A-energialuokan lamppuja.

 

Syksyllä 2021 astui voimaan ekosuunnitteludirektiivi (Ecodesign), jonka myötä eri sähkölaitteiden energialuokituksissa palattiin asteikolle A-G. Aiempi asteikko kun oli jo ehtinyt venyä A+++ -luokkaan. Muuttuneet merkinnät ovat ymmärrettävästi aiheuttaneet hämmennystä ja epäilyjä siitä, että tuotteiden laatua olisi heikennetty. Tästä ei kuitenkaan ole kyse.

Ekosuunnittelun ja uusien energiamerkkien tavoitteena on:

  • haastaa valmistajia kehittämään sekä energiatehokkaampia että EU:n ympäristövaatimukset täyttäviä laitteita.
  • edistää energiaan liittyvien tuotteiden vapaata liikkuvuutta EU-alueella.
  • tarjota kuluttajille ei-kaupallinen ja puolueeton kanava, EPREL-tietokanta, tutkia tuotteen lisätietoja. Tämän pohjalta voi tehdä valistuneempia päätöksiä ja valita ostoskoriinsa tehokkaampia tuotteita. Tietokantaan pääsee tuotekohtaisella QR-koodilla, joka löytyy uudesta energiamerkistä.

Lamppujen ja muiden valaistustuotteiden uudet ekosuunnitteluvaatimukset keskittyvät energiatehokkuuteen, mutta lainsäädännössä on huomioitu myös tuotteiden kestävyysvaatimukset. Näiden myötä aiemman asteikon mukaan huipulle määritellyt tuotteet ovat järjestään pudonneet nyky asteikossa alemmalle tasolle. Tuotteiden laatua ei ole heikennetty, mutta niiden vaatimustaso on uuden direktiivin myötä muuttunut ja tämä näkyy heikompana energialuokkana uudella asteikolla. Vanha ja uusi energiamerkki eivät siis ole keskenään vertailukelpoisia.

A-energialuokan ledit tulevat lopulta tavallisia ledejä edullisemmiksi

Lamppujen energiamerkissä ilmoitetaan tuotteen energiankulutus tuhatta (1000) tuntia kohden sekä lampun energiatehokkuus. Airamin uudet A-energialuokan ledit ovat erityisen energiatehokkaita. Vaikka niiden hankintahinta on tavallista lediä korkeampi, lamppu tulee elinkaarensa aikana “perus lediä” edullisemmaksi. A-energialuokan ledien energiankulutus on jopa 60 % pienempi kuin tavallisella led-lampulla. Lisäksi lamppujen käyttöikä on jopa 50 000 tuntia, kun se tavallisilla ledeillä on n. 15 000 tuntia. Näin ne maksavat itsensä takaisin. Kirkaskupuisista lampuista löytyy sekä 3000 K (valkoinen) että 4000 K (kirkas valkoinen) valon värilämpötilavaihtoehdot. Kuten muutkin ledit, lamput kierrätetään pienelektroniikkana (SER). Kierrätyspisteitä löytyy mm. tavallisista marketeista.

Edellinen uutinen EM vai HF?
Seuraava uutinen Valaisimien ja lamppujen uudet energiamerkinnät